Ze setkání

Oscilační Stirligův motor s pracovním pístem zábrusové injekční stříkačky a s přehaněčem ze skleněných kuliček jsme sestavili z připravených "stavebnic", takže výroba byla takřka hračkou. Drobnou komplikací byla nutnost "rozchodit" písty sříkaček, aby chodily opravdu hladce. Výkon motoru totiž není nijak závratný :)

Rozdělení tepelných motorů a tipy pro výuku jsme doplnili o ukázky chodu vybraných strojů. Bylo krásné sledovat, jak parní stroj vyrábějící elektřinu na dynamu snížil otáčky při rozsvícení žárovky o výkonu 0,6W, nebo jak Stirlingův motor 40 minut šlapal na hrnku teplé vody.

Setkání jsme zahájili výrobou vodíku reakcí hydroxidu sodného a hliníku, příště budeme používat raději větší PET lahev, aby napěněný hydroxid nenatekl do balonku 😜. Magda Zemánková přinesla dálkově odpalovaný flash z práškového zinku a síry, kouřový hřib nad odpálenou miskou byl impozantní a světelný efekt by byl určitě ještě lepší po tmě.

Exkurze v Meoptě se vydařila. Podívete se na fotky. Připadným zájemcum doporučuji zejména divizi Optika.

Setkání jsme zahájili připravným nástřikem superhydrofobního povrchu od firmy Nikido dle metodiky Věrky Koudelkové z dílen Heuréky 21. Proběhla i sada standardních pokusů na povrchové napétí, při nichž mnohdy hraje důležitou roli i Archimedův zákon. Ten jsme nakonec využili i při konstrukci experimentu “Převozník přes propast”.

Začátek setkání byl věnován kutálení dutého a plného válce stejné hmotnosti po nakloněné rovině. Právě jsem si je totiž vytiskl na 3D tiskárně :). Tipněnte si, který má dole větší rychlost...